Sunjüt işçilerinden basın açıklaması ve DİSK ziyareti

Sol Defter - 11 Şubat 2014 - İşçi Gündemi

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail

greif-aciklama-1102-A

18.35: DİSK Genel Merkezi’nde bulunan yetkililerle görüşen işçiler, durumlarını ifade ederek, DİSK Tekstil’in kendilerinden kaçtığını, bu sebeple DİSK merkezinin konuyla ilgili tutum almasını istediklerini söylediler.

İşçiler ile konuşan yetkiliyse konfederasyonun olaydan tam anlamıyla haberi olmadığını, işçilerin mücadelesini desteklediklerini belirttiler. Daha sonra konuyu Arzu Çerkezoğlu’na ileteceklerini söyleyen yetkililer, işçilerin taleplerini iletmek için işçilerin bulunduğu kattan ayrıldılar.

İşçiler bir görüşme yapmadan binadan ayrılmayacaklarını belirttiler ve taleplerini sıraladılar.

Daha sonra DİSK Tekstil’in yaptığı açıklama işçilere iletildi. açıklamayı okuyan işçiler açıklamada TİS sürecinin anlatıldığını, ve işçileri sahiplenen bir tutum olmadığını belirttiler.

Çerkezoğlu’nun isçilerle görüşeceği bilgisi verildi.

17.50: Greif işçileri DİSK Tekstil’de yöneticileri bulamamaları üzerine DİSK Genel Merkezi’ne geçtiler.

16.40: İşçiler durumu değerlendirerek, sendikanın önünden ayrıldılar. İşçiler, sendika binasının saat 16.00 ‘da kapalı olmasını ‘manidar’ buluyorlar.

16.30: İşçiler DİSK Tekstil yönetimi ile görüşmek için sendikanın Şirinevler’deki binasına geldiler. Ancak işçilere kapıyı açan kimse olmadı.

16.00: Fabrika bahçesinde sürece ilişkin basın açıklaması okundu. Açıklamanın ardından BDSP adına işgalci işçilerin mücadelesini selamlayan bir konuşma yapıldı.

15.35: İşçiler sendika ile görüşmek için yola çıktı. Yola çıkmadan önce, şube başkanı Kazım Doğan yeniden işçilere seslendi. İşçiler ile son durum üzerine konuşan Doğan, “sendika sizin sendikanız” dedi. İşçilere “5 kişilik bir komite kurun, bu şekilde sendika ile görüsün. Böyle bir şey yapmayın” diyen Doğan’a işçiler, sendika ile görüşmek için 40 kişilik bir komiteleri olduğunu, bu komite ile görüşmenin yapılacağı cevabını verdiler.

İşçiler bu konuşmanın ardından “Direne direne kazanacağız!” sloganını haykırdılar ve araçlarına bindiler.

15.25: Kazım Doğan yine fabrikaya geldi. İşçiler yazılan yazının siteden kaldırılmamasına tepki gösterdi. Doğan, yeni yazı yazıldığını söyleyerek işçileri yatıştırmaya çalıştı. Fakat işçiler önceki yazının kaldırılmaması karşısında bunun kendi verdikleri mücadeleye hakaret olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

DİSK Tekstil Sendikası internet sitesinden yaptığı yeni açıklamayla işçileri beklemeci bir tutuma çağırdı. Sendika bürokratları, yeni açıklamada yasal çerçeve vurgusu yaparak fiili-meşru mücadeleyi eleştirmeye dolaylı yoldan devam ediyor.

15.10: İşçiler direniş içerisinde yaratıcılıklarını da yansıtmaya devam ediyor. Dün kendi dokudukları çuval beziyle pankart hazırlayan işçiler bugün de iş elbiselerinin üzerindeki “Greif” imzasını “Grev”e çevirdiler.

Greif işçilerine destek için direnişteki Punto Deri işçileri ziyarete geldi. Fabrikanın bulunduğu sokak başından sloganlarla yürüyen Punto Deri işçilerini Gerif işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşıladı. Bir süre fabrika önünde birlikte atılan sloganların ardından fabrika bahçesine geçildi.

Burada Punto Deri işçileri adına Ramazan Aygün bir konuşma yaptı. Greif işçilerinin işgal ve grev hakkını kullandıklarını ifade eden Aygün, iktidarda patronların olduğunu belirtti. Dil-din ayrımı yapılmadan işçilerin mücadele etmesiyle patronlara diz çöktürüleceğini söyleyerek işçilerin üretimden gelen gücüne vurgu yaptı. Kendi direnişlerini de hatırlatarak Greif işçilerinin birliğini koruduğu oranda kazanacağını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Greif işçileri adına yapılan konuşmada ise Punto Deri işçilerinin direnişleri selamlandı. Göstermiş oldukları sınıf dayanışması için Punto işçilerine teşekkür edilerek, birlik konusunda ifade edilenlere katıldıkları ve hep birlikte verilecek mücadeleyle kazanılacağı ifade edildi.

Konuşmaların ardından fabrika bahçesinde sohbetler edilmeye başlandı.

14.55: İşçiler sendika merkezinin tutumu üzerine toplantı gerçekleştirdiler. DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, işçilere hitaben yaptığı konuşmada sendika yönetiminin sabah saatlerinde direnişi karalayan yazıyı kaldıracağını söylediğini, ancak aradan gecen saatlere rağmen mevcut yazının yayından kaldırılmadığını belirtti.

Yılgın yazı konusunda sendika içerisinde de sıkıntı yaşandığını, farklı görüşlerin olduğunu kaydetti. Yapılanın işçilerin iradesine saygısızlık olduğunun altını çizen Yılgın, sendikanın işçilerin iradesine sahip çıkmadığını ifade etti. Yılgın TİS süreci öncesinde sendikaya Greif’taki örgütlenme ve bilinç düzeyi hakkında bilgi verildiğini, ama sendikanın zaaflarıyla karşılaştıklarını vurguladı ve ‘sendika biziz’ dedi.

Yılgın, yazının kaldırılması konusunda sendika içerisinde yetki kimdeyse onunla görüşeceklerini söyledi.

12.00: Greif önüne liman işçileri, DİSK Gıda-İş ve Eğitim-Sen üyeleri ziyarete geldiler. Ziyaretlerle sınıf dayanışması yükseltilerek işgalci işçilerin yalnız bırakılmayacağı gösterildi.

İşçiler televizyon kanallarıyla röportaj yaparak, sorunlarını aktardılar ve direnişten vazgeçmeyeceklerini kaydettiler.

Fabrika bahçesinde kol kola duran işçiler, televizyon çekimi sırasında, “Taşeronluk sistemine, kölece çalışmaya hayır!”, “İşçiler burada hükümet nerede!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını haykırdılar.

Bu sırada fabrikadan ayrılan taşeron firma yetkilileri ve fabrika müdürleri işçiler tarafından yuhlandılar. Daha sonra yapılan konuşmada bu yetkili ve idari birimin fabrikaya bir daha giremeyeceği dile getirildi.

09.30: Kazım Doğan işçilere yaptığı konuşmanın ardından temsilcilerle bir görüştü.
Yapılan görüşmede temsilciler sendika bürokratlarının yazdığı yazının siteden kaldırılması taleplerini ilettiler. Bunun üzerine Doğan, yazıyı kaldırmak için sendika merkeziyle görüşeceğini ifade ederek fabrikadan ayrıldı.

09.05: Greif işçileri işgale dair saat 15.00‘de Hadımköy‘deki fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirecekler. Yaşanan süreci, mücadele taleplerini paylaşacaklarını açıklayan işçiler, tüm duyarlı işçi ve emekçilere çağrı yapıyorlar.

08.50: Az önce DİSK Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan fabrikaya geldi. İşçilere bir konuşma yapan Doğan, fabrika yönetimiyle görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
 Doğan’ın konuşması sırasında işçiler sendikanın sitesinde yayınlanan yazıya ilişkin tepkilerini ifade ettiler.
Doğan’ın “bunu da çözeceğiz” söylemlerine rağmen işçiler “hesabı sorulacak”, “sendika biziz” gibi ifadelerle tepkilerini sert bir biçimde dile getirdiler.

08.00: Greif işçileri ara ara attıkları sloganlarla eylemlerini sürdürüyorlar. İşçiler Disk Tekstil bürokratlarının yapmış olduğu yazılı açıklama karşısında “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganını da haykırarak tepki gösteriyorlar.

***

Greif’ta TİS taleplerine karşı şirketin işçileri gözardı eden tutumu üzerine dün başlayan direniş sürüyor. İşçiler tüm gece barikat kurdukları dış kapıda ve fabrikanın içinde nöbetler tutarak dinlendi.

İşçiler yapılan müzik yayınıyla birlikte fabrika bahçesinde toplanarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganları attı. Alandda tüm işçiler toplandıktan sonra bir konuşma yapıldı. Konuşmada kararlılıkları ifade edildi.
 Sabah erken saatlerden itibaren diğer işçiler de fabrikaya geliyorlar, onlar da işbaşı yapmıyorlar.

Sabah saat 06.00 civarında ise sabah kahvaltısı yapıldı.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz…

Kızıl Bayrak / Esenyurt

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail